Ilirika preuzela MF Global

Bez autora
Jun 21 2010

Novi vlasnik Otvorenog investicijskog fonda MF Global je Društvo za upravljanje investicionim fondovima Ilirika DZU. Ilirika u svom sastavu već ima dva fonda (Ilirika Moj fond i Ilirika Jugoistočna Evropa) i važi za jedno od najstabilnijih društava za upravljanje fondovima. Kriza jeste prisutna i osjeti se i u njihovom poslovanju. Međutim, Ilirika Moj fond nijednog trenutka nije pao ispod nominalne vrijednosti. Ilirika Jugoistočna Evropa je imao određeni pad, a to je posljedica činjenice da je Ilirika Jugoistočna Evropa agresivniji, samim tim i rizičniji fond. Preuzimanjem MF Globala interes je da se najprije sačuva fondovska industrija. Dovoljno je pogledati samo bliže okruženje - sva tržišta kapitala u regionu posluju loše, ali nijedan fond zbog toga nije zatvoren...

Ilirika preuzela MF GlobalNovi vlasnik Otvorenog investicijskog fonda MF Global je Društvo za upravljanje investicionim fondovima Ilirika DZU.

Ilirika u svom sastavu već ima dva fonda (Ilirika Moj fond i Ilirika Jugoistočna Evropa) i važi za jedno od najstabilnijih društava za upravljanje fondovima.

"Kriza jeste prisutna i osjeti se i u našem poslovanju. Međutim, Ilirika Moj fond nijednog trenutka nije pao ispod nominalne vrijednosti. Ilirika Jugoistočna Evropa je imao određeni pad, a to je posljedica činjenice da je Ilirika Jugoistočna Evropa agresivniji, samim tim i rizičniji fond. Preuzimanjem MF Globala naš interes je da se najprije sačuva fondovska industrija", kazao je Nedim Šaćiragić, direktor Ilirike.

On je dodao da je dovoljno pogledati samo bliže okruženje - sva tržišta kapitala u regionu posluju loše, ali nijedan fond zbog toga nije zatvoren.

"Zamislite kakvu bismo poruku poslali potencijalnim ulagačima da smo dozvolili da MF Global ode u likvidaciju. Naša je namjera da sačuvamo uloge i obezbijedimo likvidnost ovog fonda. Ako uspijemo u svojim nakanama, a vjerujem da hoćemo, MF Global će postati izuzetno perspektivan fond", naglasio je Šaćiragić, prenosi portal eKapija.

Prema njegovim riječima, da se kojim slučajem desilo da MF Global bude likvidiran, i ono malo preostalih investitora razbježalo bi se s tržišta kapitala. Najgore bi prošli mali ulagači, koji bi godinama morali čekati da se imovina Fonda rasproda i pretvori u novac, namire dugovanja, pa tek onda isplate ulozi koji bi u međuvremenu višestruko izgubili na vrijednosti.

Inače, negativna događanja na bosansko-hercegovačkom i globalnom tržištu kapitala uzrokovala su pad vrijednosti imovine Fonda MF-Global koji, usprkos nastojanjima, nije uspio uskladiti svoje poslovanje s propisima. Naime, prema Zakonu o investicijskim fondovima FBiH, vrijednost imovine otvorenog investicijskog fonda s javnom ponudom ne može pasti ispod milion KM tokom tri uzastopna kalendarska mjeseca. Ako se to dogodi, fond mora biti likvidiran ili pripojen drugom fondu. Vrijednost imovine Fonda MF-Global je duže vrijeme bila ispod propisanog cenzusa, a 30. aprila ove godine iznosila je 749.904 KM, pišu Poslovne novosti.

Nadzorni odbor MF-Investa, koji je upravljao MF-Globalom, 20. aprila donio je odluku o prestanku rada Društva, smatrajući da je za vlasnike udjela u Fondu i daljnja kretanja na tržištu kapitala u BiH najbolje da prava upravljanja budu prenesena na drugo društvo. Najbolju ponudu za preuzimanje Fonda MF Global dala je Ilirika DZU, članica istoimene privatne slovenske financijske grupacije.

MF Global je prvi otvoreni fond u BiH koji je s radom počeo u ljeto 2007. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik